söndag, augusti 3

Att komma hem från ett krig med minnen och bilder som aldrig försvinner

Såg precis filmen ”In the valley of Elah” tillsammans med min bror. Det var en riktigt schysst rulle. Har alltid sett Tommy Lee Jones som en rutinerad skådis som alltid gjort sitt jobb bra, varken mer eller mindre, men i den här filmen briljerade han verkligen. Nej, han tokägde den. Filmen handlar om en kille som återvänder till USA efter att ha tjänstgjort nere i Irak. Han har dock efter hemkomsten försvunnit från militärbasen och sonens far (Tommy Lee Jones) beslutar sig för att ta saken i egna händer och leta rätt på honom. Man får historien berättad ganska långsamt, dock utan att det blir tråkigt. Man vill verkligen få reda på sanningen kring sonens försvinnande. Paul Haggis bevisade verkligen i "Crash" och "Million Dollar Baby" att han kan det här med att berätta historier och skriva manus. Han ligger bakom manuset även till denna filmen och det märks, för allt är oerhört skickligt berättat.

Man får också en inblick i hur påverkade soldaterna blir efter ett krig och när de återvänder hem igen. Att de på ytan kan se ut precis som de alltid gjort, som innan de åkte. Men de bär på så många extremt hemska minnen och bilder inom sig som måste ut på ett eller annat sätt. Ibland tyvärr på en väg med dödlig utgång.

Hyr den snarast!

Imorgon åker jag med min bror tillbaka hem till Oslo. Det ska bli helt fantastiskt underbart faktiskt. Oslo kan mycket väl komma att bli mitt andra hem i framtiden.

Inga kommentarer: