lördag, juni 12

Mitt nya beroende

Året är 1960. Don Draper är en framgångsrik man med två barn, ett stort fint hus och en bedårande fru, som brukade få modelljobb inne i stan men som nu är hemma och tar hand om barnen och alla husbestyr. Don är högt ansedd på New Yorks hetaste reklambyrå Sterling Cooper och är mitt uppe i att ta fram rätt kampanj och profil åt cigarettmärket Lucky Strike. Dagarna på Sterling/Cooper går åt till att röka två paket cigaretter, dela ett glas med någon annan reklamare på kontoret, komma med skamliga förslag till någon av byråns osäkra sekreterare och ibland kanske faktiskt skriva någon rad eller skissa på en teckning till någon kampanj. Ibland pratas det om hur det kommer att gå i valet mellan Nixon och Kennedy eller vem på kontoret som ligger bäst till i att bli delägare, men mestadels går snacket kring vem på kontoret som har delat säng med vem. Det är inte utan anledning stans fräckaste reklamare går under namnet Mad Men.

Mad Men känns som den perfekta förlängningen på min favoritserie The Sopranos, även om likheterna egentligen stannar vid samma manusförfattare och kanske nån producent. Även om min beskrivning ovan framställer serien som en sexistisk 60-talsdröm så finns det samtidigt ett djup och mörker bakom serien, inte minst huvudkaraktären Don Draper. För bakom den lyckliga idyllen lurar en stor mystik bakom hans förflutna och titt som tätt dyker det upp personer som kallar honom vid ett annat namn och mycket verkar tyda på att Don inte är den han utger sig för att vara. Dons fru lider av depression och konkurrensen på kontoret verkar få flera personer att tappa greppet om verkligheten. Jag har just kollat klart på första säsongen av denna mästerliga serie där varje avsnitt nästans känns som en separat film. Allt är så välproducerat att man helst vill se varje avsnitt två gånger för att inte gå miste om någon detalj eller bara uppleva den fantastiska dialogen en gång till.

Nästa vecka har jag semester och det är nästan så att man håller tummarna i smyg att det skall regna konstant så man kan låsa in sig och steckkolla hela säsong två.

Inga kommentarer: